Nová žaloba ukázala, že vodotěsnost iPhonů má jeden velký háček

Snad každý uživatel iPhonu ví, že je jeho zařízení vodotěsné a v mnoha případech je to i jeden z hlavních důvodů, proč si lidé kupují právě iPhone. Napadlo by vás, že by vám mohla být odmítnuta oprava kvůli tomu, že se vaše „vodotěsné zařízení“ poškodí vodou? Právě tento problém aktuálně řeší právník v Quebecu, který vyzývá k hromadné žalobě proti společnosti Apple kvůli odmítnutí opravy jakéhokoli iPhonu poškozeného vodou. K odmítnutí došlo i přesto, že Apple inzeroval, že jeho telefony mohou být ponořeny.

Nejde o jedinou žalobu

Podobná žaloba byla podána v New Yorku v roce 2022, kdy byla oprava také odmítnuta. Quebecká advokátní kancelář LPC Avocats zastupuje 19letého studenta, jehož iPhone podle popisu přišel do kontaktu s vodou v blízkosti bazénu. Zpráva montrealské CTV News není o nic jasnější. Uvádí však, že právník Joey Zukran vypráví, jak Apple odmítl opravit studentův iPhone kvůli kontaktu s vodou.

“Záruka tedy říká, že se nevztahuje na kontakt kapaliny s daty, což je naprosto směšné, když se podíváte na marketing, který Apple používá,” řekl Zukran. “Jak můžete vyloučit tekutinu, když inzerujete, že může spadnout do bazénu a bude v pořádku?”

Zukran žádá o povolení podat hromadnou žalobu na Apple jménem studenta a kohokoli v provincii, kdo měl podobnou situaci. Konkrétně, navrhovaná žaloba chce, aby Apple odstranil klauzuli o „tekutém kontaktu“, uhradil veškeré poplatky za opravy a také zaplatil 500 dolarů na osobu.

“Takže máte v podstatě smlouvu, která říká, že váš telefon je odolný, můžete ho upustit do bazénu a bude v pořádku, jen o pár odstavců později přijdete a řeknete, že kontakt s tekutinou ruší vaši záruku,” pokračoval. “Takže ve spotřebitelské smlouvě máte dvě protichůdná ustanovení, která je opět podle zákona třeba vykládat ve prospěch spotřebitele nebo přívržence.”

Zukran dříve podal žalobu proti Applu kvůli výdrži baterie v iPhonu. Byla podána v roce 2019 a quebecký soud společnosti Apple nakonec potvrdil rozhodnutí, které šlo proti společnosti Apple.

Bude zajímavé sledovat, jak tato žaloba dopadne. V každém případě jde o jasnou zprávu všem uživatelům, že by si měli dát na iPhone pozor, když s ním manipulují ve vodě nebo v její blízkosti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Předchozí článek

Budoucí pouzdra Apple iPhone mohou obsahovat další akční tlačítka

Související články

SuperApple #9: tipy a triky pro váš Mac

Máme pro vás opět výběr těch nejlepších tipů a triků pro Mac, které uplynulý týden byly k přečtení na SuperApple.cz. Tentokrát o online vysílání Olympiády na Macu, o jailbreaku, o ohořelém iMacu, nebo zajímavé možnosti použít iPhone a iPod jako flash disk.