Daisy

Recyklační robot Daisy likviduje iPhony neuvěřitelnou rychlostí

Apple již dříve předvedl svého robota Daisy pro recyklaci iPhonů, ale nyní je mnohem rychlejší díky použití hrubé síly. Daisy již mnoho let odstraňuje díly ze starých iPhonů a je součástí cíle společnosti Apple ukončit těžbu zdrojů. šlo o aktualizaci předchozího robota jménem Liam, který původně rozložil iPhone za 12 minut. Pozdější verze Liama to zkrátily na 11 sekund a nyní Daisy svlékne iPhone za 4 sekundy. Minimálně stejně významné jako úspora času je, že Liam mohl rozebrat pouze iPhone 6, kde Daisy zvládne 29 různých modelů.

Daisy: Stroj na bleskovou recyklaci iPhonů

„Jedna metrická tuna materiálu získaného z Daisy zabrání 2000 metrickým tunám těžby,“ řekla Sarah Chandler, viceprezidentka pro životní prostředí a inovace dodavatelského řetězce.

Navzdory výhodám a navzdory své radikálně zlepšené rychlosti dokáže impozantní 33stopá robotika Daisy zbavit až 1,2 milionu iPhonů ročně – zatímco odhadem 150 milionů smartphonů bylo v roce 2023 vyřazeno. Apple nabídl licencování svých patentů Daisy pro zdarma pro každého, kdo to chce, ale zatím se toho nechopila ani jedna společnost.

„Myslím, že musíme i nadále dělat více a více se zapojením zákazníků,“ říká Chandler. To je důvod, proč tohle nebude Daisyin nejproduktivnější den… běží trochu pomaleji, aby se přizpůsobila prohlídce zařízení. Ale to stojí za to. Tak dostaneme zprávu.”

Recyklace hrubou silou

Dříve recyklační roboty Applu používaly k uchopení iPhone a poměrně pečlivému odšroubování a odstranění každé součásti. Nyní jsou tyto komponenty vyraženy přímo ze zařízení a roztrhají iPhone na rychlost. Proces se provádí v sérii čtyř fází, počínaje shozením kbelíků iPhonů do stroje. Daisy každý iPhone položí na běžící pás a pomocí strojového učení určí, o jaký konkrétní model se jedná.

Poté je displej odloupnut a každé zařízení je vystaveno teplotám -80 stupňů Celsia, což způsobuje selhání lepidla v bateriích. Daisy pak vybije baterii a iPhone pokračuje do dalších fází.

Ty končí tím, že součástky přistávají na otáčející se ploše, kde je lidská bytost roztřídí. Poté jsou zabalené sady součástí odeslány společnostem zabývajícím se elektronickým odpadem.

Recyklace v Austinu, Texas

I když jsou tyto společnosti zabývající se elektronickým odpadem externí, Apple říká, že se snaží provádět co nejvíce recyklace interně, jak jen může.

„Je tak důležité dělat to interně,“ říká Patrick Wieler, inženýr inovací v oblasti recyklace. “Každá evoluce nás naučila, co můžeme dělat s automatizací, a dává nám velký krok vpřed.”

“Je to neustálý dialog,” pokračuje. “Od týmu automatizace pracujícího na nových produktech se toho hodně učíme, protože vždy čelí vlastním jedinečným výzvám.”

“Můžeme stavět na jejich učení tam a pak naopak s jejich týmy,” říká. “Když sdílíme, jak jsme programovali Daisy, umožňuje jim to přemýšlet o nových přístupech k automatizaci nových produktů.”

Apple má dva recyklační roboty Daisy, jeden sídlí v Nizozemsku a jeden v Austinu. Chandler říká, že sídlo v Austinu bylo pro její tým obzvlášť užitečné.

“Máme zde silné a dlouhodobé vazby,” říká. “Samozřejmě tu máme spoustu velkých kampusů, takže jsme zde schopni udělat spoustu recyklace.”

“A také to bylo skvělé pro akademické partnerství,” pokračuje Chandler. “Jsme schopni získat docela dost stážistů… dostaneme spoustu lidí, kteří chtějí prozkoumat robotiku, recyklaci a využití materiálů.”

Samostatně Apple rozšiřuje svůj kampus v Austinu, i když zavírá další, včetně kanceláře v San Diegu. Asi 121 lidem z této kanceláře byla nabídnuta role v Austinu.

Je hezké vidět, že staré iPhony nekončí na smetišti, ale jsou poctivě sešrotovány a recyklovány.

MOHLO BY SE VÁM HODIT

Nové předpisy EU nařizují uživatelsky vyměnitelné baterie v produktech Applu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Předchozí článek
Apple Wallet

První alternativa k Apple Wallet je připravena ke spuštění v EU

Následující článek

Skládací iPhone může sám opravit škrábance a promáčkliny na displeji

Související články

iPhone 4: nová televizní reklama vyzdvihuje baterii

Apple vydal novou televizní reklamu na iPhone 4, ve které se dozvíte, že s iPhone 4 můžete déle hrát hry, stahovat data, poslouchat hudbu, nebo třeba sdílet obrázky. Musím potvrdit, že baterie je u iPhone 4 oproti iPhone 3 vydrží déle, na druhou stranu že bych na tom postavil televizní kampaň, to ne. Mám ale takové tušení, že toto není poslední spot, který na iPhone 4 vidíme.
Číst více

Budoucí iPady a iPhony by mohly vystresovaným uživatelům říct, aby se uklidnili

Apple zkoumá, jak přinést svou technologii fyziognomických senzorů Apple Vision Pro, aby iPady a iPhony mohly detekovat stres u uživatele. V osmdesátých letech, pokud se původní Mac pokazil, přehrál zvuk nárazu a zobrazil ikonu bomby Susan Kare. Byl to kus rozmaru, který jste opravdu, opravdu, opravdu neocenili, když jste právě přišli o práci.